Is een banaan eten slim na je training?

Is een banaan eten slim na je training?

wat maakt deze geel gebogen zoetekauw zo aantrekkelijk

De banaan staat in Nederland met stip op de tweede plaats in de categorie meest populaire tropische vruchten.

Niet zo vreemd als je beseft dat die door miljoenen mensen per dag wordt gegeten.

Hoe gezond is een
banaan eigenlijk?

De banaan is één van de meest calorierijke populaire fruitsoorten in Nederland.
Een grote banaan weegt gemiddeld 165 gram en is goed voor 152 kcal aan energie. Een banaan bevat veel kalium, magnesium en voedingsvezels. Hoe gezond is een banaan nu eigenlijk?

Laten we eerst eens kijken wat er nu precies aan voedingswaarde per 100 gram in een banaan zit.

per 100 gramHoeveelheidADH*
kcal864,30%
water76,8 g3,84%
eiwit1,2 g2,14%
koolhydraten18,8 g7,23%
suiker18,2 g
vet0,2 g0,29%
vezels2,2 g6,29%
vitamine B60,37 mg24,67%
vitamine B1115 µg5,00%
vitamine C12 mg16,00%
kalium400 mg11,43%
calcium8,7 mg0,87%
magnesium30 mg10,00%
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Zoals je ziet zitten er nogal wat goede vitamines, mineralen en vezels in een banaan.
Opvallend is dat een banaan nagenoeg geen vetten bevat en relatief veel water. Veel sporters eten graag een banaantje na hun inspanning. Laten we eens kijken naar de positieve bijdragen van een banaan op je lichaam.

1. Zorgt voor een goede spier- en zenuwfunctie
Banaan bevat veel magnesium wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt waardoor het een gunstig effect kan hebben bij het verminderen van spierkramp.

2. Goed voor de bloeddruk
Diezelfde magnesium, samen met Kalium, draagt bij aan het ontspannen van de bloedvaten wat de bloedsomloop bevordert en ook nog eens een hoge bloeddruk kan voorkomen.
Zoals je kunt lezen in het artikel 7 voordelen van touwtjespringen draagt die activiteit ook positief bij aan de bloedsomloop.

3. Goed voor je hart
Het mineraal Kalium helpt mee om het hart te laten kloppen. En aangezien je hart ongeveer 100.000 keer per dag klopt kan een banaan een mooie bijdrage hieraan leveren.

lees bovenaan verder

4. Versterkt de botten
Bananen bevatten magnesium. Dit is een mineraal dat meehelpt met de opname van Calcium wat nodig is om onze botten sterk en gezond te houden. Bekijk ook eens het artikel over fructo-oligosacchariden. Banaan zit er vol mee.

5. Goed voor je spijsvertering
Bananen bevatten vezels die een positief effect hebben op de darmen. Bovendien zit er een groot aandeel vitamine B6 in wat onmisbaar is in je spijsvertering, belangrijk voor het op peil houden van je weerstand en zenuwstelsel.

6. Gunstig voor de bloedsuikerspiegel
Bananen bevatten behoorlijk wat vezels welke, naast een verzadigend gevoel, ook helpen bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel. Het grote aandeel vitamine B6 draagt hier ook een steentje aan bij.

7. Verbetert je humeur
Bananen kunnen helpen om je opgewekter te voelen. Ze zijn namelijk rijk aan het aminozuur tryptofaan wat weer wordt omgezet in serotonine. Dit is de ‘voel-je-goed’ neurotransmitter.

Oók goed om te weten
Vitamine B6 draagt bij aan je energie niveau en aan een goede nachtrust. Een banaan heeft hier voldoende van in huis.
Bananen bevatten bovendien vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, wat wordt geadviseerd om in te nemen voor vrouwen die graag zwanger willen worden.

Een banaan kan zelfs pijnprikkels verzachten door de neurotransmitter serotonine welke het lichaam aanmaakt uit tryptofaan, het aminozuur wat rijkelijk aanwezig is in bananen. Mooie bijkomstigheid is dat het ook nog eens je eetlust onderdrukt. Wil je afvallen dan zijn bananen en eiwitten je hulp om je minder hongerig te voelen.

Die mooi gele bananen bevatten antioxidanten waaronder vitamine E, vitamine C en dopamine en verschillende polyfenolen. Antioxidanten helpen de vrije radicalen op te ruimen uit je lichaam. Op die manier helpen ze lichaamscellen te beschermen en gezond te houden waardoor je onder andere minder snel veroudert.

Is een banaan eten goed na je training?
Jazeker! Uit onderzoek blijkt dat het eten van banaan voor- en na het sporten de prestaties evengoed ondersteunt als het nemen van speciaal hiervoor ontwikkelde sportdranken bij een intensieve inspanning.

Het eten van rijpe bananen zorgt voor een toename van leukocyten in je lichaam en helpt om je immuunsysteem te versterken. Het verbetert ook je cardiovasculaire gezondheid en bevordert de absorptie van calcium. Een rijpe banaan bevat wel 20% meer suikers dan een onrijpe banaan.


Motivatie

Zoals je hebt kunnen lezen is er geen enkel argument om niet van die gele vrucht te willen snoepen na een grote inspanning of als gezond tussendoortje. Een banaan is niet alleen een populaire vrucht, het is ook nog eens heel gezond. Zo draagt het eten van banaan onder andere bij aan een gezonde bloeddruk en een goede werking van het hart. Versterkt het je botten, verbetert het je humeur en voorkomt het dat je sneller ouder wordt. Neem na een intensieve training dus gerust een banaantje en maak je geen zorgen om de fruitsuikers die erin zitten.

Omdat je dit artikel interessant vindt



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *